Josefine Visescene er Norges ledende scene for sangpoesi. Her har det vært konserter hver onsdag i 15 år, med pause om sommeren og rundt jul. Tilholdstedet er Josefine Vertshus i Homansbyen i Oslo. For de som er kjent i Polen kan stedet minne litt om Piwnica pod Baranami i Krakow. Lokalet er trivelig og intimt og bærer preg av at her har det vært mye sang og musikk opp igjennom årene. Det er bar med alle rettigheter og god mat. Både publikum og artister elsker stedet og sier det har en helt egenartet og inspirerende atmosfære her. Både vokalister og instrumentalmusikere synes det er en ære å få opptre her, og de skryter gjerne av publikum som er sakkyndig, holder kjeft når det foregår noe på scenen og er velvillig med både på tradisjonell allsang, gjenhør med klassikere, urpermierer og presentasjon av nye ting samt eksperimenter av forskjellig slag. Velment og kompetent kritikk og ros vanker det også gjerne til kveldens aktør fra folk i salen.

Stedet drives av Kari Svendsen, Lars Klevstrand og Jørn Simen Øverli som utgør styret og gjør alle jobbene med sistnevnte som daglig leder og grunnlegger. Alle tre har levd av sangpoesi som utøvere og opphavsmenn i mange tiår og kjenner terrenget ut og inn. Dette er noe av årsaken til at de ofte kan presentere nye artister og grupper som har blitt store før alle andre. Det er mange av dagens største navn som har gått gradene på Josefine. Styret foreslår ofte konsepter og kombinasjoner for artiser som de nyter godt av. I november hver høst er det en bestillingsverkskonsert hvor 6 kjente og ukjente kunstnere for i oppdrag å lage viser, og teksten skal helst være på norsk. Mange av dagens stjerner har faktisk begynt å skrive tekster på norsk etter en slik bestilling.

Sangene som blir framført på Josefine har først og fremst litterære og poetiske kvaliteter. Akkompagenement kommer fra alle mulige musikalske stilarter.

Styret står også bak turneinitiav og har hatt flere samarbeid med Rikskonsertene. I perioder har det vær både faste TV- og radioprogramserier herfra.

Selv om både styret og den norske sangpoesien har hatt sterk påvirkning fra angloamerikansk kultur er det ikke så mye sang på engelsk eller amerikansk her, det er det jo på så mange musikkscener, men det er desto mere sang fra norsk og mellom- og sentraleuropeisk kultur.

Da Jørn Simen Øverli kom med ideén om å lære mere om polsk sangkultur og trengte en norsk partner til dette, var det naturlig for Josefine Visecene og bli med. Allerede 12 mai 2010 viste det første resultatet av dette samarbeidet seg på scenen ved innsats fra Grzech Piotrowski, polsk saksofonist og en sentral mann i polsk musikkliv.

Her er noen glimt fra konserter på Josefine Visescene.